Het verhaal van Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot is een  kasteel met een toren uit de 13e eeuw en vol geheimen. Slechts op zeldzame momenten mochten genodigden naar binnen. De laatste bewoonster hield niet van pottenkijkers. Utrechts Landschap heeft het kasteel en de het bos er omheen in beheer gekregen en gerenoveerd. Het kasteel is elke zaterdag open voor publiek. MyTotem verzamelde en maakte de verhalen (in audio) die wandelaars in de GPS audiotour kunnen beluisteren of (nu al) via de website www.kasteelloenersloot.nl. Leuke klus! In samenwerking met ab-c media.

Luister hier alvast naar twee verhalen:
Oud pachter Gerrit Soede maakte als kind de oorlog mee op de kasteelboerderij en zag daar zeer vreemde zaken: Het terrein van kasteel Loenersloot in de oorlog.
Buurman  Wim van Vliet kwam vroeger stiekem op het terrein: Geheime ontmoetingen met de baron

 

Levensverhaal

Iedereen wil het liefst zelf sturing geven aan zijn leven. Ook aan het verhaal òver zijn leven. Een biografie of een levensverhaal is een compositie van herinneringen die laat zien wie de verteller eigenlijk is. Uiteindelijk krijgt het verhaal zijn vorm in een boek, eventueel aangevuld met bewegend beeld en audio. Het levensverhaal over Laara is onlangs voltooid. Het is een boek geworden en Laara is er erg blij mee. Haar reactie: “Heel erg bedankt voor jouw geduld, begrip – maar vooral – jouw fantastische werk om dit boek samen te stellen.” Ook geïnteresseerd in het laten optekenen van je eigen levensverhaal, of van een familielid? Mail ons of kijk op MyTotem-Levensverhalen.nl voor meer voorbeelden.

Laara als jong Amerikaans meisje (foto: Stichting Pavonine)

 

Groenekanse verhalen

De audiotour van Groenekan en van De Bilt zijn klaar. De tours zijn een onderdeel van het verhalenproject De Bilt schrijft. Op de MyTotem verhalenkaart hoor je alvast een paar. Alle verhalen zijn te beluisteren via een prachtige verhalenkaart op de nieuwe website www.beleefdebilt.nl. Of via je mobiel en daarvoor download je eerst de gratis Museumapp. In 2013 is ook het bijbehorende boek ‘Verhalen van vroeger & nu’ uitgekomen met een selectie van de leukste verhalen en foto’s uit de hele gemeente De Bilt. Zo leuk!

Luister hier alvast naar twee mooie verhalen door op de foto’s te klikken:

Arie Visser vertelt over zijn vader, de melkboer van Groenekan

Jorn Copijn vertelt over de 300 jaar oude gevallen eik bij Huize Voordaan

Weekend van vergeten Kunst

Wat doet de beroemde witte radarbol van het KNMI in een grasveld aan de Orionlaan in Bilthoven? Beeldend kunstenaar Bob van der Putten gebruikt deze gezichtsbepalende icoon van De Bilt om de aandacht te vestigen op een bronzen kunstwerk van Wout Maters dat niet meer opvalt. Op 20 en 21 april 2013 vond een bijzondere kunstmanifestatie plaats georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur De Bilt in samenwerking met de Stichting 900 Jaar De Bilt. In opdracht van SKC verzrogde MyTotem de PR en Marketing. We maakten ook de GPS audiotour en, samen met Ontwerpstudio Spanjaard, een fietsroutekaart. Na afloop maakte MyTotem een vrolijk verslag mét reacties van het publiek (klik op de link voor de audiopresentatie op slideshare.com).

Kunstenaars adopteren vergeten kunstwerken

Voor het project Vergeten Kunst zijn een groep enthousiaste kunstenaars onlangs bij elkaar gekomen op uitnodiging van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt. Zij gaan een kunstwerk adopteren dat ergens in de gemeente De Bilt in de openbare ruimte te vinden is, maar dat ‘vergeten’ is. Bijvoorbeeld omdat het er al jaren staat, in een doodlopende weg te vinden is, of omdat het kunstwerk inmiddels opgaat in de omgeving. De kunstenaars gaan proberen het oude kunstwerk te voorschijn te halen op een nieuwe manier. Hoe dat gaat uitpakken, zie je op 19, 20 en 21 april 2013. Tot die tijd laten wij de kunstenaars aan het woord over het beeld dat door hem of haar geadopteerd is. Die audioportretten zijn te horen via de website van stichting SKC.

Kunstenaars Gerard Beentjes en Sascha Hacska zoeken de locatie van hun geadopteerde kunstwerk

Een bedrijfsverhaal bouwen

OPPS is een onafhankelijk adviesbureau met veel kennis en ervaring over complexe bouw- en ontwikkelprojecten waarin de overheid en private ondernemingen samenwerken (Publiek Private Samenwerking). Na zeven jaar is OPPS een broedplaats geworden van gespecialiseerde, onorthodoxe medewerkers die dito oplossingen overtuigend aanbieden aan hun klanten. Samen met de medewerkers van OPPS hebben we in 2013 een strategisch marketingplan gemaakt en een concept voor een passende website waarmee de medewerkers hun ideeën en innovaties, en daarmee hun bedrijfsverhaal, goed voor het voetlicht kunnen brengen.

 

Kleine verhalen kleuren een dorp

De verhalen en herinneringen van bewoners uit Hollandsche Rading zijn eenvoudig, niet wereldschokkend. Ze gaan over het leven van alledag. Het zijn zomaar herinneringen. Vaak zonder een plot, een grap, een duidelijk einde of zelfs maar de geringste aanzet voor een nieuwe bestseller. Maar toch belangrijk genoeg om al die tijd te onthouden. De vertellers spreken er met plezier over, het ene verhaal trekt het volgende uit het laatje. En dat maakt de GPS audiotour zo bijzonder. Hun verhalen voegen nu kleur toe aan plekken in dit dorp en aan zijn bewoners, zoals het verhaal De steen van de buurvrouw van Amarens Veeneman. Gelukkig is de audiotour een ‘never ending story’, iedereen kan meedoen en verhalen over dit dorp blijven welkom. Klik op Luister naar Totems voor alle verhalen.

Amarens Veeneman / foto:www.fredoosterhuis.nl

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Een site voor vogelliefhebbers

Voor de KNNV uitgeverij te Zeist maakten studenten van de Hogeschool van Amsterdam en MyTotem, een interactieve website voor vogelaars. Iedereen die een excursie, activiteit, cursus, lezing of reis organiseert waarin vogels het onderwerp zijn, kan zich daarop gratis presenteren. Ook sprekers en gidsen zijn welkom zich via deze site aan te bieden. Bel voor informatie over deze website naar de KNNV. De KNNV heeft over bijna elke vogelsoort in Nederland wel een boek in de web shop collectie met vaak prachtige foto’s. Thuisblijven is dus een optie, maar de vogels in het echt zien, is veel leuker!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Nu ook een app bij het boek Natuur in Nederland

Wie de natuur goed kent, zo redeneert Frank Berendse, zal haar waarderen en beschermen. Met zijn boek Natuur in Nederland en de nieuwe app Natuur in NL hoopt hij daaraan bij te dragen. MyTotem nam, samen met audioplatform Shoudio en ontwerpbureau X-hoogte, de productie in handen van deze bijzondere app. De app is gratis te downloaden in de iTunes App Store en in de Google Play Store. Voor de niet app-gebruikers is het mogelijk de routes te verkrijgen via www.natuurinnederland.nl en uitgeprint mee op reis te nemen.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

6 februari 2013 ‘De Bilt schrijft’ genomineerd

Goed nieuws voor het project De Bilt schrijft. Dit Biltse verhalenproject is genomineerd voor de nationale Kern met Pit Trofee 2012! En terecht, want het is echt een hartstikke leuk project met Petra Cremers als enthousiaste drijvende kracht. De zes door ons geleverde audiotours zullen straks hun steentje bijdragen en er hopelijk mede voor zorgen dat dit project de beste kans maakt. Duimen maar! Lees verder bij projecten

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1 maart 2012: Nieuwe website voor SKC

De Biltse stichting Kunst en Cultuur heeft sinds vandaag een prachtige website en een bijpassende nieuwsbrief. Ontwerpstudio Spanjaard, MyTotem en Daan Smit hebben dit samen gemaakt in opdracht van SKC. Meer informatie bij projecten

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Februari 2012: ‘De Bilt vertelt’

MyTotem gaat audiotours maken voor een heel bijzonder oral history-project boordevol verhalen van (oud-)inwoners in de gemeente De Bilt. De hoofdpersonen in de eerste audiotour zijn de inwoners van Hollandsche Rading. Zij vertellen hun verhalen en herinneringen over bijzondere plekken in dit kleine dorp. Het oral history-project heet ‘De Bilt schrijft’. En ging het eerst alleen nog om geschreven verhalen, door de audiotours kunnen we straks ook zeggen dat de Bilt vertelt! Lees verder bij projecten

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Februari 2012: De Bongelkaart live

Zin om naar een Fries verhaal te luisteren? Ga dan naar de ‘Bongelkaart‘. Voor Praat Mar Frysk, stichting voor de promotie van de Friese taal, en in samenwerking met Shoudio en buroKLEI, realiseerden we deze digitale verhalenkaart met Friese verhalen. De Bongelkaart is bovendien een mooie uitnodiging voor Friestaligen om zelf verhalen toe te voegen en zo mee te bouwen aan een mooie collectie verhalen en herinneringen. Lees verder bij projecten