Projecten

Verhalenproject in De Bilt

Stichting Skrīvan begeleidt schrijf- en taalprojecten en is de initiatiefnemer van het verhalenproject De Bilt schrijft. Alle inwoners van de zes dorpen in gemeente De Bilt kunnen aan dit project meedoen. MyTotem is benaderd voor onze expertise op het gebied van verhalen en audiotours. Er is al een website met verhalen, en er komt ook een boek uit in 2013. De audiotours vind je op beleefdebilt.nl

De audiotour verbindt GPS-locaties en korte verhalen aan elkaar. De locaties vormen een route met verhalen die je kunt beluisteren met een smartphone of via de website. Gebruik je een smartphone dan zie je een kaart op je scherm en markeringen waar je naar toe kunt gaan om ter plekke het verhaal te beluisteren of de aanvullende informatie te lezen. Dat kan op elk moment van de dag. Je hoeft niet eerst een afspeelapparaat te huren. Ook is er geen vast start- of eindpunt.

Natuur in Nederland App

Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie bij de Universiteit Wageningen, schreef het prachtig geïllustreerde boek ‘Natuur In Nederland’. Hij beschrijft daarin tien Nederlandse landschappen. Frank Berendse vroeg MyTotem een bijpassende app te produceren op basis van dit boek. De app hebben we gerealiseerd in samenwerking met het audio platform Shoudio. Hoe werkt het? Gebruikers van de app downloaden in de app één of meer gratis routes. Dankzij de offline-maps functie kunnen zij ook op plaatsen zonder netwerkdekking beschikken over een interactieve verhaaltocht langs de mooiste plekjes die Nederland kent. De app ‘Natuur In Nederland’ is gebaseerd op het boek en onderverdeeld in tien landschapsgebieden. Bij lancering bevat de app zeven routes, maar op termijn zullen voor alle gebieden interactie audioroutes beschikbaar worden gesteld. Prof. Frank Berendse spreekt de audio zelf in. Ook is de geschreven tekst toegevoegd aan ieder audiopunt om het nog eens terug te kunnen lezen. De ‘Natuur in Nederland’-apps maken gebruik van actieve gps, waardoor de route via een lijn op de kaart te volgen is. Alle routes zijn voorzien van offline kaarten (Open Street Maps), welke door de studenten van de Universiteit Wageningen zijn geüpdate en tot in detail zijn uitgewerkt. Alle overige content zoals de audio en plaatjes is ook offline beschikbaar, waardoor de apps niet afhankelijk zijn van een goede netwerkdekking, iets wat in afgelegen natuurgebieden niet vanzelfsprekend is. De gps-navigatie blijft wel werken.

Vogels van Nederland


In opdracht van KNNV uitgeverij te Zeist ontwikkelt MyTotem samen met een aantal studenten van de Hogeschool van Amsterdam een website. Het wordt een interactief platform voor vogelliefhebbers en al hun vogelactiviteiten. Iedereen die een activiteit organiseert over Nederlandse vogels of zelf een specialist is op het gebied van vogels, kan op op deze site gratis adverteren en delen via sociale media. Wil je graag Nederlandse vogels zien en er meer over weten, dan kan je hier een leuke activiteit vinden, bijvoorbeeld een boottocht, een wandeling of een lezing.  Volgers en ‘likers’  kunnen dat item ook delen met hun vrienden en volgers. Meteen het bijpassende boek in de KNNV-webshop bestellen en dan: er op uit! We gaan naar de vogels!!  De website gaat live in juni 2012.

Praat mar Frysk

Hoe maak je een taal sexy? De campagne Praat mar Frysk is een van de leukste campagnes die ik ken en uniek in zijn soort. Voor deze campagne hebben we een digitale verhalenkaart gemaakt, in samenwerking met Shoudio en Buro Klei. De kaart ziet eruit als een digitale landkaart van Friesland. Het is een luisterplek geworden, waar je een kunt rondstruinen (‘bongelje’, heet dat in het Fries) en kunt luisteren naar ingesproken Friese verhalen. Wie dat leuk vindt, kan ook een eigen herinnering of verhaal via deze site in het Fries inspreken en koppelen aan een willekeurige locatie op de kaart. De Shoudio apps voor smartphones (android en apple) ondersteunen de verhalenkaart. Met de app op je smartphone kan je luisteren naar een verhaal op de locatie waar het verhaal is ‘geplakt’, én ook verhalen inspreken. Live sinds februari 2012.

Iedereen mag meedoen

Nou ja, bijna iedereen… De Bongelkaart is een mooie uitnodiging voor Friestaligen om mee te bouwen aan de collectie verhalen en herinneringen. De audio-opnames zijn gemakkelijk te delen met vrienden en volgers via Facebook en Twitter. Zo wordt op een nieuwe manier belangstelling gewekt voor de Friese taal en cultuur. De campagne Praat mar Frysk loopt al drie jaar en zorgt voor een groeiend enthousiasme voor het Fries. En dat is niet alleen omdat topmodel Doutzen Kroes een van de ambassadrices is.

Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

De Biltse stichting Kunst en Cultuur presenteert een breed aanbod van cultuur. Al 20 jaar haalt deze stichting bekende en minder bekende muzikanten, schrijvers, kunstenaars, theatergezelschappen, kunsthistorici en kunstliefhebbers naar de Bilt. En met succes want er is altijd weer veel en gezellig publiek. In de afgelopen jaren hebben we samen met de SKC twee kleine tentoonstellingen georganiseerd, een thema-avond met sprekers, live-muziek en toneel en een aantal wandel- en fietstochten met verhalen. Bij de tochten werken we altijd graag samen met historicus Anne Doedens, een rasverteller!  MyTotem begeleidde de productie van hun nieuwe website en nieuwsbrief in samenwerking met Ontwerpstudio Spanjaard.